Judit Jager - Spring 2012 [Hungarian]

Tikkun Olam – "világmegváltás"

 

Innen Magyarországról nem sok információm volt erről a programról. Ezért nagyon hezitáltam. De boldog vagyok, hogy belevágtam. Most már bátran mondhatom, hogy megérte, amikor jelentkeztem a Tikkun Olam Tel Aviv-Jaffa programra.

 

A program neve- Tikkun Olam- ami héberül annyit jelent "világmegváltás".

 

Ez egy 5 illetve 10 hónapos önkéntes program Izraelben. Én az 5 hónapos programon vettem részt. Mielőtt Tel-Avivban megkezdhettük volna az önkéntes munkát, egy hétvégét, kibutzban töltöttünk ismerkedéssel, így lehetőségünk volt egymást megismerni illetve egy kis ízelítőt kapni a kibutzi életformájából is.

 

A heti 3 nap, kb. 24 órás önkéntes munka mellett két napot a tanulásra szántunk, a Bina Centerben (Ez egy szekuláris Yeshiva) www.bina.org.il. Illetve Mishkenot Ruth Daniel adott helyet az előadásoknak. Az oktatási programok zsidó témákkal, izraeli kultúrával, politikával és társadalommal foglalkoztak. Számomra ezek az előadások rendkívül érdekesek voltak.

 

Emellett ulpánra (nyelvtanfolyam) jártunk a program kezdetétől a végéig.

 

Harminc főböl álló - a világ minden tájáról származó - csapat vett rész a programon. pl.: amerikai, brit, dán, francia, kanadai, izraeli és persze mi magyarok. Én a szociális cselekvési pályát válaszottam. Rengeteg munka közül válogathattunk, ezért általában mindenki különböző helyen önkénteskedett. A paletta széles, mindenki talált magának hasznos és érdekes feladatot.

 

Én végül 4 különböző helyen önkénteskedtem.

Ezek a következők voltak:

- Save A Child's Heart – azaz "Mentsd meg a gyermekek szívét". SACH egy humanitárius szervezet, amelynek küldetése, hogy javítsa a gyerekek életminőségét gyermekgyógyászati, kardiológiai szempontból. A szívbetegségben szenvedő gyerekek olyan országokból származnak, ahol nem megfelelő az orvosi ellátás. Itt biztosítanak életmentő szívsebészeti és más műtéteket a gyermekek számára. A gyerekek többnyire Etiópiából, Tanzániából, Nigériából, Ghánaból, Kenyából, Angolából, Irakból, Haitiból, Mauritániából, Szenegálból, Elefántcsontpartról, Ugandából, Kongóból, Zanzibárból, Szomáliából, Kazahsztánból, Romániából, valamint a Gázából származnak. Itt a gyerekekkel legfőképpen játszani kellett, életkedvüket javítani, mosolyt varázsolni a betegségtől elkínzott arcukra.

 

- Chimes Yad Eliyahu- Fogyatékos gyerekek iskolája. Itt a tanulás után különböző foglalkozásokkal próbáltuk az életüket jobbá tenni. Pl.: Főzés, tánc, festés, sport, film. Ebben az iskolában többféle fogyatékosságal rendelkező gyerekek járnak 6-22 éves korig. Itt az órák lebonyolításában vettem részt. A gyerekeket egyenként tanítottam matematikára játékosan, Illetve a táncórákat is én vezettem. Annyira szívemhez nőttek, hogy a program befejezése után is eljártam hozzájuk.

 

- Wizo Daycare- Én a bölcsőde részénél önkénteskedtem ahol 3 hónapostól 3 éves korig voltak gyerekek. Itt szinte mindegyik csecsemő hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között elő, nagyrészt vallásos szülők gyermekei, akiknek fejlődési zavaraik vannak. Illetve az utolsó önkéntes helyem:

 

- Nofim elementary school: Ez egy általános iskola. Ahol kezdetben az angol tanárnak, majd a zene tanárnak segítettem az órák megszervezésében, illetve lebonyolításában.

 

Az öt hónap alatt megtapasztaltam, hogy milyen is az élet Izrael legenergikusabb, legmozgalmasabb nagyvárosában. Tel-avivban egy percre sem áll meg az élet. A város, ahol mindent megtehetsz.

 

A tanítás angolul folyt, a munka nagyrészt héberül, így ahogy telt az idő, egyre többet használtam a hébert, az élet minden területén.

 

Havonta legalább egyszer többnapos kiránduláson vettünk részt, Izrael csodás tájain, valamint rendszeres kulturális programokon és oktatási túrákon Tel Aviv-Jaffo és környékén.

 

Nagyon tudom ajánlani ezt a programot mindenkinek, aki szeretne kicsit hosszabb időt eltölteni Izraelben, izraeliekkel dolgozni, megtapasztalni, milyen az élet Tel-Avivban, részt venni rengeteg kulturális programon és kiránduláson izraeli és nem izraeli zsidókkal egyaránt. És egy örök élménnyel gazdagodni.

 

Biztos vagyok benne, hogy életem eddigi legjobb döntését hoztam, amikor jelentkeztem a Tikkun Olam in Tel-Aviv-Jaffa http://www.tikkunolamisrael.org/ nevű programra.

 

Jäger Judit