Dia Grosz [Hungarian]

Tikkun Olam Tel-Avivban, avagy mi is az a shakshuka

 
Az egyéves program feléhez közeledve most már biztos vagyok benne, hogy életem eddigi legjobb döntését hoztam, amikor jelentkeztem a „Tikun Olam in Tel-Aviv” www.tikkunolamisrael.org nevû programra.

A tíz hónap alatt megtapasztaljuk milyen is az élet Izrael legmozgalmasabb, legenergikusabb nagyvárosában, ahol mindent lehet, csak unatkozni nem. Tíz fôböl álló nemzetközi csapatunk izraeli csoportokkal karöltve azon munkálkodik, hogy Tel-Aviv szegényebb környékén segítsen a szociálisan hátrányosabb helyzetben levôkön.www.tikunolamisrael.org Rengeteg munka közül választhatunk, a paletta széles, mindenki talál számára érdekes és hasznos feladatot az angoltanítástól a környezetvédelmen át egészen az új bevándorlóknak való tanácsadásig. A heti kb. 20 órás önkéntes munka mellett egy napot a tanulásra szánunk, a Tel-Avivi Egyetemen, illetve a Bina (ez a nagyobb szervezet foglalja magába a Tikun Olamot) keretén belül, illetve ulpánra járunk a program kezdetétôl a végéig.

Maga a munka és a tanítás angolul folyik, de ahogy telik az idô egyre többet használjuk a hébert, az élet minden területén.

A program összetettségét mutatja, hogy mielôtt Tel-Avivban megkezdenénk küldetésünket, hat hetet egy kibutzban töltünk, így lehetôségünk van belekóstolni ebbe a tipikusan izraeli életformába is. Intenzív ulpánnal, egymás megismerésével és egy kis farmerkedéssel telik a kibutzi élet így mire a városba érünk már összeszokott csapatként költözünk be a két házba, amely majdnem egy évig az otthonunk. Mindenki saját szobát kap, ami ritkaságnak számít más MASA által támogatott programokhoz képest, és a program fedezi az elhelyezkedéssel kapcsolatos öszszes költséget.
Mindezek mellett hetente egyszer részt veszünk valamilyen kulturális eseményen (múzeum, mozi, színház, koncert…) illetve havonta legalább egyszer többnapos kirándulást teszünk Izrael csodás tájain.

A Tikun Olam egy fiatal kezdeményezés, az idei csoport csupán a harmadik, ezért a szervezôk igyekeznek minket is bevonni a program alakításába, hogy minél jobban megvalósíthassuk elképzeléseinket.

Eddigi ittlétem alatt megtanultam, hogy az izraeliek imádnak dudálni, hangoskodni, tolakodni, ugyanakkor hihetetlen vendégszeretôek és segítôkészek, és tárt karokkal fogadják minden diaszpórában élô társukat. Tudom már, hogy készül a shakshuka (leginkább lecsóhoz hasonlító, nagyon izraeli étel), hol a legfinomabb a humusz, és honnan ismerhetôek fel az árszok (nem nagyon van magyar megfelelôje, de tulajdonképpen helyi vagány csávó), de legfôképpen azt tudom, hogy van egy hely, ahol mindig otthon érezheted magad. Izrael.

Nagyon tudom ajánlani ezt a programot mindenkinek, aki szeretne kicsit hosszabb idôt eltölteni Izraelben, izraeliekkel dolgozni, megtapasztalni, milyen az élet Tel-Avivban, részt venni rengeteg kulturális és kirándulós programon izraeli és nem izraeli zsidókkal egyaránt.
 
 
Grósz Diána
Bôvebb információ itt: http://www.tikkunolamisrael.org